zdrava sacherova torta, zdrava čokoládová torta, čokoládová torta bez lepku

Zdravšia Sacherova torta

Sacherova torta bez množstva cukru a lepku. Tieto ingrediencie nahradíte, a rozdiel cítiť nebudete. Poteší nielen zdravie, chuťové poháriky, ale aj štíhlu postavu.

Vynikajúca čokoládová torta nesie meno Sacherová. Vyrobte si však doma zdravšiu verziu, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vašu postavu.
Známu Sacherku si však viete vyrobiť aj v zdravšom variante, jej chuť bude aj napriek tomu dokonalá. Takéto ingrediencie vás nielen zasýtia, ale pomôžu aj vášmu telu a štíhlej postave.

Na prípravu a priemer torty 30 cm budeme POTREBOVAŤ:

დ   200 gramov cvikle,

დ   470 gramov nevodnatej cukety (prípadne cukety zbavenej vody),

   250 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa – prípadne menej čokolády a nahradte 5 veľkými lyžicami karobu),

   150 gramov ryžovej hladkej múky (množstvo je orientačné, v závislosti od výrobcu, je možné použiť aj pohánkovú, pšenovú alebo inú hladkú múku),

  2 polievkové lyžice kypriaceho prášku bez fosfátov,

დ   7 polievkových lyžíc agávového/čakankového sirupu/medu alebo primerané množstvo trstinového cukru,

   4 polievkové lyžice kvalitného kakaa alebo karobu,

დ   5 vajec,

დ   150 g masla (náhradou môže byť kokosový olej)

   Kvalitný marhuľový džem. 

TIP 1: Na zahustenie a zároveň náhradu vajec môžete použiť ľanové semienka, ktoré rozmixujete so zeleninou. Ľanové semienka sú výborným zdrojom napr. OMEGA 3 mastných kyselín, vlákniny a zdravého tuku.

POSTUP PRÍPRAVY:

1. Cviklu a cuketu, ktorú používame na odľahčenie cesta si nastrúhame (alebo rozmixujeme) na jemno a následne zmiešame s kakaom. Chute sa prepoja tak, že si ani nevšimnete rozdiel. Textúra torty však bude nadýchaná a vláčna.

2. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme k nej maslo, agávový sirup alebo cukor, a miešame až kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej tekutiny. Tú následne prilejeme k zmesi cvikle a cukety.

3.  Do vychladnutej zmesi pridáme celé vajcia, zašľaháme ich a postupne po častiach vmiešavame aj múku s kypriacim práškom.

4. Vo vymastenej a posypanej forme pečiemepo dobu 35 až 40 minút, na teplote 180 stupňov Celzia. 

5. Po dopečení korpus potrieme džemom a následne môžeme použiť aj roztopenú horkú čokoládu, ktorá poslúži ako hladká glazúra. Ak máte radi viac čokolády môžete použiť čokoládovú polevu aj uprostred torty.

Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *