jahňacie pečené, jahňacie mäsko, zdravé mäsko, mäsko pre deti

Sviatočné jahňacie mäsko

Jahňacie mäsko patrí medzi najzdravší druh mäsa, vrátane diétnych a je vhodné aj pre malé deti. Obsahuje výrazne menej tuku a je plné vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa a zinku, podporuje imunitný systém. Mnohé výživové hodnoty má oveľa vyššie ako iné druhy mäsa.Pri výkrme oviec sa nepoužívajú hormóny na stimuláciu rastu, čo je ďalšie pozitívum.

POTREBUJEME:

♡  približne 1 kg jahňacieho mäska (napr. lopatka, stehno, zadné) alebo podľa počtu porcií,

♡ čerstvý rozmarín,

♡  čerstvý tymián,

♡  1 celý cesnak,

♡   olivový olej,

♡  750 ml červeného vína (ak nechcete používať alkohol, môžete vynechať), 

♡ obľúbená zelenina na pečenie (napr. červená cibuľa, cuketa, mrkva, zeler, fazuľové lusky…),

♡  soľ podľa chuti,

♡  čierne korenie podľa chuti.

POSTUP:

Do umytého a osušeného jahňacieho  mäska urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. 

Množstvo cesnaku a rozmarínu dávame podľa chuti. Čím viac rozmarínu a cesnaku použijeme, tým menej budete cítiť typickú ovčiu/baraniu arómu mäsa. Táto kombinácia je výborná. Ak nemáte čerstvý rozmarín,môžete použiť aj sušený, ale odporúčam čerstvý, chuť stojí za to. 

Mäso ďalej ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením.

Obľúbenú zeleninu (napr. červená cibuľa, mrkva, petržlen…) nakrájame nahrubo a vystelieme nimi dno zapekacej misy alebo plechu. Položíme na ňu prešpikované mäsko a podlejeme vínom. Mäsko môžeme jemne pokvapkať olivovým olejom (nie je potrebné ak kúpime mäsko aj s vrchnou vrstvou tuku). Prikryjeme a pečieme v rúre pri 180 – 185 °C približne 2 hodiny. Záleží od typu rúry a veľkosti mäsa, preto odporúčam priebežne sledovať. 

TIP

Špikované jahňacie mäso môžeme marinovať v červenom víne celú noc. 

Aké sú ďalšie výhody jahňacieho a ovčieho mäska ?

Prirodzená potrava

Jahňatá žijú na rozľahlých pastvinách, kde majú dostatok pohybu a celoročne zelenú trávu. Nedostávajú od chovateľov antibiotiká, rastové hormóny, suplementy alebo geneticky modifikované príkrmy.

Bielkoviny

Jahňacie mäso je skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Proteíny v organizme plnia okrem stavebných taktiež katalytické, regulačné, obranné, transportné a zásobné funkcie.

Vitamíny B

Jahňacie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú základom metabolických procesov. Mäso z jahniat dokáže pokryť až 100 % odporúčaného denného príjmu vitamínu B12. Veľkým prínosom je aj obsah tiamínu (B1) pôsobiaceho priaznivo na nervový systém a proti únave.

Zinok

V jahňacom mäse sa vyskytuje zinok v ľahšie vstrebateľnej forme pre ľudské telo. Zinok má význam pre rast a hojenie. Priemerná porcia jahňacieho mäsa obsahuje až 45 % odporúčanej dennej dávky.

Železo

Taktiež železo je v ľahko vstrebateľnej forme pre naše telo. Železo v strave je dôležité pre tvorbu červených krviniek.

Meď, horčík a selén

Nízky obsah tuku

Nenasýtené mastné kyseliny

Polovicu tuku v jahňacom mäse tvoria nenasýtené mastné kyseliny (väčšinou mononenasýtené), ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Okrem iného pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú bežnou súčasťou zdravej diéty.

jahňacie pečené, jahňacie mäsko, zdravé mäsko, mäsko pre deti

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *