Strava, detox…. prečo sme zdravotne na tom tak, ako sme ? ? ?
Po Vianociach, veľkej noci ale aj pred letom sa vyskytuje zvýšený počet „detoxstatusov“, receptov, kníh, neuveriteľných detoxov, jedinečných kúr, ktoré sú univerzálne, zároveň zázračné, účinné a nevyhnutné pre všetkých. Súčasne však zaručene účinné od zelerových, uhorkových alebo výťažkami zo zelenej kávy, opäť sa „oprášil“ jačmeň, chlorella, spirulina a ani rôzne balíčky práškov, sáčkov, bylín, nesklamali, sľubovali rázne zatočiť s dôsledkami obžierania, tuku okolo pása, únavy. Všetky tieto „detoxikačné” zlepšováky, ktoré vám jednoznačne vyženú toxíny z tela, na nás začnú útočiť o to viac s pribúdajúcimi teplotami a prichádzajúcou jarou.
Ak sa nechcete stať obeťami rôznych distribútorov detoxikačných kúr, venujte pozornosť nasledujúcim riadkom.
Predstava detoxu u väčšiny ľudí je o krátkom časovom úseku predpisového stravovania, ktoré by nás malo na čas očistiť od toho čo sme napáchali na sebe. Takto to ale bohužiaľ nefunguje…buď sa budeme stravovať premyslene a kontrolovane alebo vyhodené peniaze za detoxy, kúry a očisty sú naozaj vyhodené.
Zistite si dôkladne svoj zdravotný stav (nemyslím tým len klasických lekárov), poradte sa a vyberte si firmu, ktorá sa komplexne rieši doplnkami, nie len jedným druhom zázračného detoxu, očistu akéhokoľvek druhu.
Takéto detoxy, očisty, kúry Vám ťažko, naozaj ťažko pomôžu celostne, pokiaľ nezmeníte stravovacie návyky a životný štýl dlhodobo a budete jesť vysoko industrializované polotovary, údeniny, nekvalitné tavené syry, mastné vyprážané jedlá, kombinovať akokoľvek mäso a múčne výrobky, zapíjať to alkoholom a zlepšovať cigaretami.
Mnohí si totiž v dnešnej dobe stále myslia, že ak si pravidelne po 3 rezňoch dajú niečo na trávenie, alebo chlorellu, ostropestrec je všetko v poriadku. Áno, môže to byť v poriadku, ak to nie je často a opakovane.
Tiež je potrebné si ujasniť zámenu tzv. detoxu so žiadaným rýchlym úbytkom na váhe, ktorý môže byť svojim spôsobom nebezpečný pre organizmus. Hlavne ak sa po Vami predpokladanom úspešnom detoxe a úbytku váhy vrátite opäť k nekontrolovanému príjmu potravy… Pečeň a obličky sa postarajú o náš neustály detox v tele sa 24 hodín / 365 dní, len ich toľko nezaťažujme.
Čo sú to vlastne toxíny a je možné sa ich zbaviť ? ? ?
Pravda je taká, že vzhľadom na súčasnú situáciu, v ktorej sa naša planéta nachádza a my sme súčasťou tejto planéty, nemáme šancu sa toxínov zbaviť úplne. Môžeme sa však naučiť s nimi koexistovať a nedovoliť prekročiť im zatiaľ neidentifikovateľnú hranicu únosnosti, kým začnú našu telesnú schránku poškodzovať.
Viete čo znamenajú enviromentálne toxíny ? ? ?
Sú to chemikálie súčasnosti, ktoré sa nachádzajú voľne v prostredí pochádzajú z priemyselných zón, z ovzdušia napadnutého smogom, elektrosmogom z vecí každodennej potreby, ktoré nás obklopujú a my ich vedome aj nevedome kupujeme vrátane potravín.
V súčasnosti je známych približne 120 000 chemikálií a stovky z nich napadajú náš nervový systém, tkanivá, spôsobujú rakovinu a majú teratogénne účinky na vývoj plodu. Sú rôzne štúdie, ktorými sa zaoberá WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) a rôzne Centrá pre prevenciu a kontrolu.
Čísla sú alarmujúce a tieto spoločnosti varujú pred prudkým nárastom civilizačných chorôb v posledných rokoch, varujú pred vážnym problémom civilizácie, ktorý spočíva tiež v tom že časť toxických chemikálií sa ukladá v tele každého človeka a prechádza i do organizmu novonarodeného jedinca.
Ako reaguje pečeň pri kontakte s xenobiotikami a laicky detoxu ?
Niektoré vodou rozpustné xenobiotiká nemusia vstupovať do zložitého metabolického procesu. Sú jednoducho vylúčené najčastejšie potom a močom. Týka sa to hlavne lipofilných xenobiotík, ktoré sa musia premeniť na rozpustné látky a následne vylúčiť z tela von. Deje sa tak v dvoch biotransformačných fázach. Prvá fáza je spojená s oxido-redukčnými reakciami, pri ktorých vznikajú vysoko reaktívne zlúčeniny, voľné radikály, elektrolyty, sulhydrilové skupiny, diazometán atď. Tieto reaktívne zlúčeniny sú nebezpečné a nežiaduce pre organizmus pretože sa môžu náhodne zlučovať s inými molekulami a mohlo by prísť k chybnej replikácii a transkripcii (DNA a RNA) a následne k syntéze abnormálnych proteínov. Preto prichádza k druhej fáze kde sa deje niečo podobné neutralizácii.
Prečo je dôležité mať zdravú pečeň ?
Zneutralizované, odpadové látky prúdia krvou z pečene do obličiek, sú zozbierané z medzibunkového prostredia a vychytané lymfatickým systémom a následne sú vylúčené potením, močom a dýchacími cestami.
Časť toxínov prechádza do žlče, do čriev a preto je taktiež dôležité mať v poriadku tráviaci systém pre ich bezpečný odchod z tela.
Časť blúdiacich nedegradovaných látok (xenobiotík) sa kumuluje v tukových bunkách. Ich nebezpečenstvo spočíva v ovplyvňovaní regulačných hormonálnych procesov, keďže sa predpokladá možnosť naviazania týchto lipofilných toxínov na estrogénne a androgénne receptory, čím rôzne metabolické funkcie.
Toxíny sa dokážu uvoľňovať za určitých podmienok aj z tukových rezerv, pri redukcii tukového tkaniva uvoľňovaním mastných kyselín , napríklad podmienené hladovaním a diétam. Pečeň ich opäť cyklicky spracúva a pritom sa venuje stále metabolizmu dodaných nielen potravinových látok, ktoré ale v špecifických prípadoch môžu byť pre organizmus záťažou pri vstupe antigénu napr. častá konzumácia alkoholu, kofeínu, liekov, citlivosť na lepok.
Tento proces je neustálou záťažou pre pečeň (ale nielen pre pečeň), a ak chceme pečeni pomôcť mali by sme dodržiavať niekoľko nasledovných zásad.
Pravidelne konzumovať a denne obmieňať zelené potraviny s obsahom chlorofylu, ale aj folacínu, vitamínov skupiny B,C,A,E a minerálov a fenolov, polyfenolov. Nemyslím rôzne zelené „prášky s výťažkami chlorelly, spiruliny, jačmeňa, ktoré sú nám predkladané denno-denne),
Všetky zelené listové zeleniny ako špenát, rukola, polníček, morské riasy, pažítka, petržlenová vňať, koriander vňať, zázvor čerstvý aj sušený koriander, kurkuma, škorica, klinčeky, cayenské korenie pre antioxidačné, chelačné, antiseptické účinky.
Brokolicu, ružičkový kel, kel, reďkovku, cesnak, cibuľu, pór…
Orechy vlašské, lieskovce, tekvicové semienka, kustovnicu….
Artičoky, špargľa, bodliaky – hepatoprotektívne potraviny tiež semená pestreca mariánskeho /sylmarín/
Získať polyfenolové látky, ktoré majú silnejšiu antioxidačné aktivitu ako niektoré vitamíny z potravín /červených a fialových/ čučoriedky, baklažán, brusnice, černice, červené hrozno, jahody, ríbezle,
Jablká, mrkvu, batáty, topinambury, koreňová zelenina varená /červeno-oranžové farebné spektrum/pre obsah karotenoidov, inulínu celkovo vlákniny, vitamínov a minerálov
Obilniny – ryža, zrná, celozrnné múky, proso, pšeničné klíčky, pohánka…pre aminokyseliny esenciálne, betaglukány a vysokú nutričnú hodnotu /ak ste alergický na určitý druh, je potrebné nájsť vhodné obilniny
Strukoviny – hodnotné bielkoviny, minerály, aminokyseliny.
Kvalitné panenské oleje, olivový, ľanový, tekvicový, maslo, masť a striedať ich pri používaní v studenej kuchyni a naučiť sa rozoznávať nasýtené a nenasýtené tuky.
Všetky tieto potraviny komplexne chránia naše telo a vyvíjajú neustále ,,očistnú” aktivitu ak sú správne upravené a nepochádzajú z polotovarov. Ďalej je dôležité:
Nevystavujme sa zbytočne a dlho miestam, kde môže byť koncentrovaný smog, doprajme si prechádzky v prírode, oddych od elektrosmogu (TV, počítač, mobil…),nekupujme si agresívne chemické čistidlá a vône do domácností, začnime dávať prednosť prírodným materiálom, ktoré nás obklopujú, overme zloženie a zvážme požívanie aspoň základnej kozmetiky, drogérie, parfémov a nekupujme polotovary.
Dajme do celkového nášho žitia viac pokoja, pokory, zariaďme si život tak, aby niekto doma pripravoval častejšie domácu stravu. Nastal čas na sebadisciplínu, v myslení pri výbere potravín, inak to nejde… Znížte celkovo KONZUMNÝ SPÔSOB ŽIVOTA ❣
Nemusíme míňať toľko našich peňazí do značkového oblečenia, kozmetiky, doplnkov, dovoleniek a ,,makať“ aby sme našetrili, potom neskôr míňať peniaze na lekárov a čudovať sa, že máme čoraz viac zdravotných ťažkostí…
Ide to aj inak a lepšie, ako ste boli zvyknutí !
Myslíte si, že je zdravá každodenná konzumácia mäsa a mliečnych produktov ? Zamyslite sa a obmedzte príjem živočíšnych produktov aj podľa zdravotných ťažkostí. Ak môžete, vajíčka, mäso, ryby si vyberajte z dôveryhodných zdrojov… V tele zvierat a ich tuku sa tiež nachádzajú toxíny, ktoré touto formou konzumujeme….
Ak Vám to vyhovuje, skúste zaradiť 2 x do týždňa čerstvú rybu, Uprednostnite malé morské ryby (napr. pražma, platýz, morský vlk…) Vo veľkých rybách je koncentrovaný väčší obsah toxínov. Na Slovensku je podľa potravinárskeho kódexu stanovený priemerný obsah ortuti v svalovine rýb na 0,5 – 1 mg na kg váhy. Tento limit nebýva prekračovaní u malých rýb. Naopak je tomu u veľkých rýb typu žralok, mečúň, makrela kráľovská, tuniaky. Pokiaľ rybám nedôverujete, zvoľte kvalitný rybí olej s obsahom EPA aDHA.
Zvážte obmedzenie konzumácie pšenice, príp. lepku, kravských mliečnych produktov. Na začiatku môžete skúsiť napríklad zaviesť bezlepkový deň raz do týždňa
Hýbte sa a nemajte pneumatiku okolo pása !
Prečo ? Z vedeckého hľadiska je Abdominálna obezita (tukové tkanivo) aj endokrinný orgán produkujúci hormóny. Adipocyty sú súčasťou množstva regulačných funkcií, medzi ktoré patria napríklad: imunita, regulácia množstva tuku a energetickej rovnováhy, kontrola krvného tlaku a reprodukčné funkcie.
Rast tukového tkaniva je podmienený rôznymi procesmi riadenými z časti adipocytokínmi. Tento proces je zložitý, tkanivo prestáva byť schopné ukladať voľné mastné kyseliny a tie sa začnú ukladať v iných tkanivách napr. v pečeni a svaloch, kde pôsobia nežiadúco. Zvyšuje sa produkcia pro-zápalových hormónov a spôsobujú ďalšie zdravotné ťažkosti.
Aj malá zmena v pohybe, dokáže veľké veci ! V prípade veľkej únavy a vyčerpania môže stačiť aj obyčajná prechádzka.
Použité zdroje informácií:
Prax a výsledky rôznych lekárov alternatívnej medicíny
HALUZÍK, M. Poruchy vůživy a leptin.
XU, H., BARNES, GT., YANG, Q., et al. Chronic inflammation in fat plays a crucial role in the development of obesity-related insulin resistance.The Journal of clinical investigation.
CURAT, CA., WEGNER, V., SENGENES, C., et al. Macrophages in human visceral adipose tissue: increased accumulation in obesity and a source of resistin and visfatin.
XU, A., WANG, Y., XU, JY., et al. Adipocyte fatty acid-binding protein is a plasma biomarker closely associated with obesity and metabolic syndrome.
GRAHAM, TE., YANG, Q., BLUHER, M., et al. Retinol-binding protein 4 and insulin resistance in lean, obese, and diabetic subjects. The New England journal of medicine.
Andrew Weil: Zdravé stárnutí.