♡ 600 gramov ryžovej múky s kukuričnou múkou, psylliom a zemiakovým škrobom (najlepšie skúsenosti mám s múkou Liana: Bakery mix s vlákninou, kúpite napr. v Tescu),
POSTUP PRÍPRAVY:1. Kvások si pripravíme z vlažnej vody, droždia, cukru a necháme 10 minút vykysnúť.
2. Cesto spracujeme z ryžovej múky (Liana Bakery mix) rozpusteného masla, vajíčkok, cukru – ak robíme opekance na sladko a nakoniec vylejeme kvások z droždia. Cesto necháme 40 minút nakysnúť.
3. Cesto preložíme na pracovnú podložku potretú olejom. S naolejovanými rukami vytvarujeme guľku, alebo rôzne iné tvary a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme na 180°C cca 20 minút do zlatista.
Opekance s makom na sladko:
Vychladnuté opekance dáme do misky, posypeme makom miešaným s cukrom, zalejeme horúcim rastlinným mliekom alebo vodou.
Opekance s kyslou kapustou na slano:
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme. Medzitým opražíme na oleji alebo masle cibuľu s kyslou kapustu. Opekance zmiešame s opraženou kapustou a osolíme.
Opekance s bryndzou
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené na chvíľu vo vode. Následne vodu zlejeme. Medzitým si rozpustíme maslo, polejeme opekance a zmiešame s bryndzou.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗 💗 💗