hamburger bez múky, burger bez lepku, žemla bez lepku, žemla bez múky, ľahké trávenie

Hamburger bez múky

Hamburgerové žemle z ryžovej múky

Na čo je vhodná múka z ryže ? Má:

♡  nízky obsah kalórií,

♡  vysoký obsah vlákniny,

♡  ľahko stráviteľný,

♡  výborná pri diétách,

♡  vysoký obsah bielkovín,

♡  obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, vitamín E, železo, horčík, vápnik.

Ak chcete celý burger ľahko stráviteľný, odporúčam mäsové burgre napr. z morčacieho mäska, majonézu bez smotany (tzv.majolenku), a obľúbenú zeleninu.

POTREBUJEME (na 5 žemlí):
♡  1 deci teplé ho mlieka (pre ľahšie trávenie používam rastlinné),

♡  1 lyžica med alebo trstinový cukor,

♡  20 g droždia,

♡  300   gramov múky (ryžová s vlákninou psylium a kukuričným škrobom, napr. značka Liana),

 25 g rozpusteného masla,

♡  1 vajíčko,

♡  1 lyžička soli,

♡  1 deci vody.

Na potretie:
♡  1 vajíčko

Na posypanie:
♡   napr. ľanové semienka

POSTUP PRÍPRAVY:

  1. Suroviny na kvások (teplé mlieko, med/cukor a droždie) zmiešame a necháme 15 minút nakysnúť.

  2. Medzitým si pripravíme suroviny. Pridáme kvások a vypracujeme kompaktné cesto. Prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste 60 minút. 
  1. Cesto rozdelíme na 5 častí  a vypracujeme žemľu. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napr. ľanovými semienkami.
  2. Na dno rúry vložíme plech na záparu a vyhrejeme na 210°C. Do vyhriatej rúry dáme plech so žemľami a na plech na záparu nalejeme vriacu vodu. Pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a dopečieme 20 minút. 
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *