Na cviklový perník POTREBUJEME:
✓ 500 gramov hladkej ryžovej múky (prípadne inú hladkú múku),
✓ 6 veľkých polievkových lyžíc kakaa alebo karobu (využívam karob, ktorý neprekysľuje telo a je vhodný aj pre deti),
✓ 1 vanilkový lusk alebo 3 vanilkové cukry,
✓ 4 čajové lyžičky mletej škorice,
✓ 2 čajové lyžičky perníkového korenia,
✓ 1 prášok do pečive bez fosfátov (cca 25 gramov),
✓ 250 gramov trstinového alebo iného cukru (ak máte radi sladšie, môžete pridať viac cukru),
✓ 4 väčšie cvikle (cca 650 gramov),
✓ 4 vajcia,
✓ 5 veľkých lyžíc kokosového alebo iného oleja,
✓ 2 veľké hrste pomletých vlašských alebo iných orechov,
✓ 3-4 deci rastlinného alebo klasického mlieka.
Obľúbený džem a čokoláda na polevu.
POSTUP PRÍPRAVY:
1. Múku preosejeme cez sitko. Pridáme kakao alebo karob, cukor, vanilkový lusk alebo vanilkový cukor, škoricu, perníkové korenie, prášok do pečiva a pomleté orechy vmiešame do múky.
2. Postupne za stáleho miešania pridáme rozmixovanú surovú cviklu vajíčka, rastlinné mlieko, a olej.
3. Keď sa všetky suroviny spolu premiešajú a chute sa spoja, vylejeme hmotu do na plech rozmeru cca 25 x 20 cm alebo naplníme obľúbené formičky.
4. Pečieme při teplote 180 ˚C približne 30 minút (podľa typu rúry).
5. Keď je perník upečený, necháme ho vychladnúť, môžeme ho potrieť obľúbeným džemom a poliať roztopenou čokoládou alebo rozpusteným karobom s kokosovým olejom.
Tip:
Mlieko môžeme vynechať a nahradiť ho cviklovou šťavou.
Prajem dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗