perník, cviklový perník, čokoláda, bez lepku, bez laktózy

Cviklový perník s čokoládou

Maškrtenie môže mať pre naše telo aj blahodarný a zdravý účinok, môže byť bez vyčitiek ak do cesta pridáme niečo naviac. Napríklad zeleninovú kráľovnú cviklu.

Obsahuje napríklad vitamíny skupiny B, C, minerály, betakarotén, vápnik, železo, horčík, kyselinu listovú.

Okrem týchto vitamínov:

výborne detoxikuje,

დ  pomáha pri trávení,

დ  podporuje imunitu,

დ  podporuje zdravé srdiečko a optimálny tlak,

დ  ovplyvňuje optimistickú náladu,

დ  urýchľuje metabolizmus,

დ  podporuje funkciu pečene,

დ  antioxidantami pomáha ničiť rakovinotvorné bunky,

დ  zabezpečuje zdravú pokožku a vlasy,

დ  znižuje hladinu cholesterolu.

Na cviklový perník POTREBUJEME:

  500 gramov hladkej ryžovej múky (prípadne inú hladkú múku),

  6 veľkých polievkových lyžíc kakaa alebo karobu (využívam karob, ktorý neprekysľuje telo a je vhodný aj pre deti),

  1 vanilkový lusk alebo 3 vanilkové cukry,

  4 čajové lyžičky mletej škorice,

 2 čajové lyžičky perníkového korenia,

✓  1 prášok do pečive bez fosfátov (cca 25 gramov),

  250 gramov trstinového alebo iného cukru (ak máte radi sladšie, môžete pridať viac cukru),

  4 väčšie cvikle (cca 650 gramov),

  4 vajcia, 

  5 veľkých lyžíc kokosového alebo iného oleja,

✓  2 veľké hrste pomletých vlašských alebo iných orechov,

  3-4 deci rastlinného alebo klasického mlieka.

Obľúbený džem a čokoláda na polevu.

POSTUP PRÍPRAVY:

1. Múku preosejeme cez sitko. Pridáme kakao alebo karob, cukor, vanilkový lusk alebo vanilkový cukor, škoricu, perníkové korenie, prášok do pečiva a pomleté orechy vmiešame do múky.

2. Postupne za stáleho miešania pridáme rozmixovanú surovú cviklu vajíčka, rastlinné mlieko, a olej.

3. Keď sa všetky suroviny spolu premiešajú a chute sa spoja, vylejeme hmotu do na plech rozmeru cca 25 x 20 cm alebo naplníme obľúbené formičky.

4. Pečieme při teplote  180 ˚C približne 30 minút (podľa typu rúry).

5. Keď je perník upečený, necháme ho vychladnúť, môžeme ho potrieť obľúbeným džemom a poliať roztopenou čokoládou alebo rozpusteným karobom s kokosovým olejom.


Tip:
Mlieko môžeme vynechať a nahradiť ho cviklovou šťavou.

Prajem dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *