Cviklová polievka, bez lepku, bez múky, bez laktózy

Cviklová polievka

Zdravý a pekný zovňajšok má svoj pôvod vo vnútri. 

NECH JE JEDLO VAŠIM LIEKOM, ABY SA LIEKY NESTALI VAŠIM JEDLOM.

Dnes Vám prinášam VÝBORNÚ, ĽAHKÚ A RÝCHLU CVIKLOVÚ POLIEVKU, BEZ MÚKY A MLIEKA.

V ČOM JE CVIKLA VÝNIMOČNÁ ?

Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán, zinok, minerály úžasné pre ženy, ktoré chcú mať krásnu pleť, pevné nechty a zdravé vlasy.

5 OBDIVUHODNÝCH ÚČINKOV PROSPEŠNÝCH PRE NAŠE ZDRAVIE

1. Dodáva nášmu organizmu veľké množstvo antioxidantov

Cvikla chráni Váš organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi, vďaka čomu je cvikla jednou z najvhodnejších potravín pri prevencii proti chorobám.

2. Cvikla pomáha zabíjať rakovinové bunky

Výskumy preukázali, že cvikla svojimi účinkami bráni vzniku nádorov pľúc a kože. Ďalší z výskumov tiež ukázal, že výťažok z cvikly zabíja ľudské rakovinové bunky v prípade rakoviny prostaty a rakoviny prsníka.

Vedci sa domnievajú, že podstatnú úlohu v boji proti rakovinovým bunkám tu zohráva betanín, ktorý je hlavnou zlúčeninou obsiahnutou v cvikle.

3. Zlepšuje nervovú sústavu a činnosť mozgu

Jeden z výskumov podáva dôkaz o tom, že strava bohatá na obsah nitrátov pomáha k zachovaniu a zlepšovaniu vitality, činnosti mozgu a nervovej sústavy.

4. Cvikla chráni našu pečeň

Cvikla významne pomáha nášmu organizmu pri zbavovaní sa toxínov. Keď je náš organizmus zahltený toxínmi (napr. z dôvodu užívania určitých liekov, chémiou v v potravinách, drogérii), môže dôjsť aj k poškodeniu niektorých jeho orgánov.

5.  Cvikla podporuje optimistickú náladu

Dostatočný prívod cholínu upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť pred stresom. Okrem iného zlepšuje pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie.

Na cviklovú polievku POTREBUJEME:

დ  1 šalotku,

დ  1 červenú cibuľu,

დ  1 pór (bez zelenej časti),

  3 strúčiky cesnaku,

დ  3 stredne veľké cvikle,

დ  2 stredne veľké mrkvy, 

დ  olivový olej (4 lyžice alebo podľa chuti)

დ  1,5 litra vody alebo vývaru (alebo podľa toho, akú hustú polievku chcete)

დ  soľ, korenie, rasca (podľa chuti, rascu môžete vynechať)

დ  na ozdobu: klíčky, zelené lístky…

Uvedené množstvo je na 5 stredne veľkých porcií.

 

POSTUP PRÍPRAVY:

დ   
Na panvici si rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, cibuľu a pór, najemno nakrájané strúčiky cesnaku. Osolíme a okoreníme. 

დ   Cviklu a mrkvu môžeme rozsekať na menšie kúsky mixérom, vhodným prístrojom alebo môžeme nakrájať ručne. Opražíme približne 10 minút, pokiaľ zelenina začne meniť povrch. 

დ   Prilejeme vodu alebo vývar, prikryjeme a dusíme cca 15-20 minút, pokiaľ zelenina zmäkne.

დ   Hotovú polievku rozmixujeme a ozdobíme napríklad klíčkami alebo zeleníme lístkami (viď TIP 1)

TIP 1
Na ozdobu môžte použiť lístky, napríklad zo šalátu, špenátu, zeleru, petržlenu, bazalky, ligurčeku, oregana, čínskej kapusty prípadne kelu.

TIP 2
Na výraznejšiu chuť odporúčam vývar (ak nemáte môžete použiť samozrejme vodu, prípadne 3 kocky prírodného zeleninového bujónu bez éčok, vývar môžete použiť aj mrazený).

Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

 

 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *