Pri hľadaní, skúšaní a varení bez pšenice, mi určitú dobu trvalo nájdenie takých „múk“, ktoré by chutili celej mojej rodine vrátane detí a zároveň by bolo dobré zloženie (vrátane kypriacich látok). Tento recept je zo zmesi ryžovej múky a vlákniny.
POTREBUJEME (na 12 kusov):
♡ 450 gramov ryžovej múky (Liana Bakery mix – kúpite napr. v tesco)
♡ 340 -360 mlieka (môžete použiť aj ovsené ryžové alebo mandľové)
♡ polovičku kocky droždia (okolo 20 gramov),
♡ 3 PL trstinového alebo iného cukru,
♡ 25 g rozpusteného masla,
♡ 1 vajíčko,
♡ 2 PL oleja (napr. repkový olej bez GMO, alebo iný rastlinný olej)
♡ 1 deci vody.
Ďalej potrebujeme:
♡ múku na posypanie (napr. hladká ryžová múka),
♡ plnka (napr. lekvár, my sme použili domácu slivkovú nutelu).
POSTUP PRÍPRAVY:
1. Kvások pripravíme z droždia, cukru a približne 1,5 dcl vlažného mlieka. Necháme ho približne 10 minút nakysnúť.
2. Do misky nasypeme 450 gramov zmesi ryžovej múky Liana Bakery mix, pridáme soľ, pripravený kvások, zvyšné mlieko a vajce. Cesto vymiesime ručne alebo mixérom s metličkami. Nakoniec pridáme olej a premiešame.
3. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
4. Vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a pokrájame na štvorčeky. Do stredu štvorca vložíme lyžičku lekváru, čokoládovo-orieškového krému alebo tejto
domácej nutely a zabalíme do buchty. Pripravené buchty necháme pod fóliou podkysnúť 15 minút.
5. Buchty jemne potrieme olejom a uložíme nad paru, v prípade parného hrnca naolejujeme aj dno. Paríme približne 10 minút.
6. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a podľa chuti môžeme posypať kakaom, makom alebo orechami.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗